Yoga za trudnice - Priprema za porođaj i položaji za rađanje (foto članak) - Hug Bug

Yoga za trudnice – Priprema za porođaj i položaji za rađanje (foto članak)


Tokom trudnoće dozvolite sebi kad god možete mir i tišinu da oslušnete sebe i svoju bebu: ovo je poza u kojoj se centrirate kroz duboko disanje, smirujete svoj um i povezujete se sa svojom bebom

IMG_7269

U našem telu se energija kreće spiralno, i kada svesno pokrećemo naše telo spiralnim pokretima angažujemo sve strane tela podjednako povećavajući njegovu flekibilnost i fluidnost. Spiralni pokreti su bez napetosti i bola. Dok su vam obe sedalne kosti na podu kružite gornjim delom tela. Okvakvo kretanje postaje meditativan ples.
Ispravljene kičme pokrenite se na levo,

IMG_7273

Zatim dodjite napred,

IMG_7274

u desno,

IMG_7276

i dođite nazad opisujući gornim delom tela kružnicu. Lagano povećavajte kružnicu koju opisujete koliko osećate da vam prija.

IMG_7278

Dođite u pozu četvroronoške. U ovoj pozi u potpunosti rasterećujete svoju kičmu. Ovo je ujedno i poza u kojoj žena prepuštena svojim instinktima donosi bebu na svet.

IMG_7115

Iz poze četvoronoške lagano počnite da radite takozvanu mačkinu vežbu tako što ćete naizmenično dodirivati bradom grudnu kost i izvijati leđa ka nebu,

IMG_7117

a zatim – kao da vam se srce topi – opuštati grudi i stomak ka zemlji, podižući pogled ka nebu i izvijajući leđa ka zemlji. Ponavljajte poslednja dve pokreta naizmenično više puta u ritmu disanja. Bebe obožavaju ritam i uživace u ovoj lepoj vožnji dok vi maksimalno  rasterećujete svoju kičmu.

IMG_7116

Posle mačkine vežbe dođite u bebi pozu u kojoj se odmarate. Ovo je ujedno poza u kojoj možete boraviti tokom kontrakcija ako imate potrebu da ublažite njihov intenzitet, ili da se beba vrati iz porođajnog kanala (kada, naprimer, nije idealno okrenuta za rađanje, tj. nije leđima okrenuta prema vašem stomaku)

IMG_7119

Ovo je još jedna poza u kojoj možete odmarati i rasteretiti svoju kičmu, a takođe je poza u kojoj žene ponekad dočekuju svoju bebu.

IMG_7120

Kleknite na kolena i podvijte prste stopala za dodatnu stabilnost. Kružite kukovima u jednu, a zatim u drugu stranu

IMG_7160

IMG_7164

IMG_7162

IMG_7163

Oslonite se na koleno i podvijene prste jedne noge i stopalo druge. Ovo je takođe poza u kojoj možete dočekati svoju bebu.

IMG_7135

Šakom jedne ruke zagrilite svoju bebu dok se laktom oslanjate na koleno savijene noge, a drugu podignite iznad uveta dok gledate ispod ramena prema nebu – za lepo bočno istezanje. Ovako pravite dodatni prostor za svoju bebu u svom telu.

IMG_7137

Istu tu ruku zatim istegnite na drugu stranu tako da su vem obe ruke u istoj ravni za još jedno lepo protezanje. Opruženu ruku pomerite zatim unazad koliko vam prija da dodatno otvorite svoje grudi.

IMG_7138

Oslonite se na oba stopala, spojite šake i poduprite laktovima savijena kolena blago razmičući svoje noge unazad. Stopala treba da su vam blago usmerena u stranu. Ova poza je takozvana čučeća molitva u kojoj su vam svi porođajni putevi maksimalno otvoreni a istovremeno nenapeti. Uživajte u lepom istezanju i otvaranju karlice dišući duboko i ravnomerno. Ukoliko vam je teško da vam stopala bude oslonjena na zemlju celom površinom, podnetnite jastuk ispod svojih peta.

IMG_7132

Zatim oslonite šake ipred svojih stopala i ljuljuskajte se napred-nazad naizmenično prebacujući težište sa šaka na stopala i obrnuto. Ovo kretanje će vas umiriti, a vaša beba će uživati. Ovo je još jedna poza koju žene često zauzimaju prilikom rađanja. Mogu se takođe osloniti na svog partnera koji ih podupire otpozadi i tako dočekati svoju bebu.

IMG_7134

Duboki čučnjevi su pokreti koji izuzetno osnažuju ženu pripremajući je za porođaj. Oni omogućavaju da se postigne fleksibilnost kukova i kičme, razvije snaga u nogama i leđima,  uspostavi bolja pokretljivost  i istrajnost celog tela. Za početak dubokih čučnjeva dođite u pozu čučeće molitve.

IMG_7202

Zatim oslonite šake na pod široko razmaknutih prstiju i lagano prebacite težište tela sa stopala na šake.

IMG_7203

Oslanjajući se na stopala, i po potrebi odižući pete od poda, lagano podižite zadnjicu od poda.

IMG_7205

Nastavite da se podižete tako što lagano ispravljate noge, a zatim i gornji deo tela – pršljen po pršljen, dok vam je glava sve vreme pognuta na dole.

IMG_7207

Kada podignete ramena rotirajte ih unazad, a zatim ispravite i glavu. Iz ove poze možete uz dubok udah podići ruke sa strane i spojiti dlanove iznad glave, i zatim uz izdah dodirujući spojenim dlanovima svoje čelo, a zatim srce dok savijate noge u kolenima krenuti da se spuštate u naredni čučanj. Uradite nekoliko ponavljanja veoma lagano. Iz dana u dan, kako osećate da imate više snage povečavajte broj ponavljanja.

IMG_7211

Zauzmite položaj boginje tako što ćete raširiti noge, saviti ih u kolenima, stabilno se osloniti se na svoja stopala, podići ruke savijene u laktovima i otvoriti šake prema nebu. Sa udahom pomerajte  savijena kolena i laktove unazad šireći i otvarajući svoje telo, a sa izdahom ih opuštajte i vratite unapred u početni položaj. Vizuelizujte kako energija univerzume protiče kroz vas ulazeći kroz šake, lice  i grudi i otičući kroz uzemljena stopala. Položaj boginje donosi fizičku snagu i izdržljivost i povezuje vas sa energijom univerzuma. Ovo je takođe položaj u kojem su žene rađale – najčešće vukući neki konopac ili se držeći za grane drveta – i mogu i danas tako da rađaju.

IMG_7212

Nastavljamo spiralno kretanje tako što kružimo kukovima u stojećoj pozi. Kolena su savijena kako bi pokret bio udobniji, fleksibilniji i tečniji. Kružite kukovima u jednu, a zatim u drugu stranu.

IMG_7232

IMG_7234IMG_7236

IMG_7237

Radimo mačkinu vežbu stojeći oslanjajući šake iznad kolena tako što naizmenično pokrećemo glavu ka grudnoj kosti izvijajući leđa visoko ka nebu,

IMG_7241

a zatim pokrećemo glavu ka nebu opuštajući grudi i stomak ka zemlji – kao da nam se srce topi – i pravimo udubljenje u kičmi. Ponavljati poslednja dva pokreta naizmenično više puta.

IMG_7240

Poza u kojoj se odmaramo nakon vežbanja (i u kojoj možemo da se odmaramo ili dremamo između kontrakcija na početku porođaja) je na levom boku tako što su nam noge savijene u kolenima i između njih smešten jastuk, a leva ruke opružena iznad glave, i glava oslonjena na levu nadlakticu. Budite u ovoj pozi koliko god vam prija svesno opuštajući jedan po jedan deo tela počev od svoje glave (opustite čelo, obraze, nos, usne, vilicu) do stopala. Ukoliko osećate zaostalu tenziju u nekom delu tela udišite u to mesto dok se potpuno ne opusti. Može se desiti da zaspite 🙂

IMG_7282

Nakon ležanja na levom boku, dođite podižući se sa strane ponovo u početnu pozu gde su vam noge savijene kao u turskom sedu, oslonite jednu šaku na bebu, a drugu na svoje srce i primetite razliku u svom umu i osećaju u telu u odnosu na početak vezbanja. Uživajte u tišini uma i probuđenosti energije u telu i moćno se povežite sa svojom bebom.

IMG_7269

Nataša i Jelena su dve Hug Bug mame, koje proizvode Hug Bug marame za nošenje beba i Babylicious majice za dojenje 🙂 i podržavaju roditelje da neguju svoje bebe i podižu decu vodeći se svojim instinktom i u skladu sa prirodom. Hug Bug Nataša je i sertifikovana instruktorka joge za trudnice koja je letos – do svog porođaja – držala časove u Shiva Shakti joga studiju u Beogradu.Utisci mame Nevene Avionom sa bebom: Par proverenih saveta
Utisci mame Nevene
Avionom sa bebom: Par proverenih saveta