Oslobađanje od grčeva - saveti za roditelje - Hug Bug

Oslobađanje od grčeva – saveti za roditelje


Da li Vam se redovno u toku dana dešava da izgleda kao da ništa što radite nije dovoljno da uteši Vašu bebu?

Ovo je prilično uobičajeno, naročito između šest časova popodne i ponoći – upravo kada ste i Vi umorni od dnevnih izazova i iskušenja. Ovi periodi mrzovolje mogu da postanu tortura, pogotovo ako imate još dece ili neki posao koji treba da obavite. Srećom ti periodi ne traju dugo. Dužina ovog nemira obično dostiže vrhunac od oko tri sata tokom dana oko šeste nedelje bebinog života, a zatim opada na oko jedan do dva sata dnevno do bebinog trećeg ili četvrtog meseca. Dokle god beba uspeva da se smiri u roku od nekoliko sati i relativno je mirna tokom ostatka dana, nema potrebe za panikom.

Ako plakanje ne prestaje, dodatno se intenzivira i traje tokom celog dana ili noći, moguće je da je uzrokovano grčevima. Otprilike jedna petina svih beba dobije grčeve, obično između druge i četvrte nedelje života. One plaču neutešno, često vrište, pružaju ili grče noge i puštaju gasove. Njihovi stomačići mogu biti uvećani ili naduveni od gasova. Napadi plača mogu da traju tokom čitavog dana, mada najčešće postaju najteži tokom rane večeri.

ŠTA UZROKUJE GRČEVE?

Nažalost, ne postoji precizno objašnjenje zašto se ovo dešava. Najčešće grčevi znače da je dete neuobičajeno osetljivo na stimulacije ili da ne može samo da se uteši ili reguliše svoj nervni sistem (to je poznato kao nezreli nervni sistem). Kako sazreva, ova nemogućnost da se sama uteši – obeležena neprekidnim plakanjem – lagano prestaje. Generalno, plakanje uzrokovano grčevima prestaće kada beba napuni tri ili četiri meseca, ali može da potraje čak i do šestog meseca bebinog života. Ponekad, kod dojenih beba, grčevi su znak preosetljivosti na hranu koju majka koristi u ishrani. Nelagodnost je veoma retko uzrokovana preosetljivošću na proteine iz mleka za dohranu. Ponašanje kakvo beba pokazuje kada ima grčeve takođe može da ukazuje i na neki medicinski problem, kao što su kila ili neka vrsta bolesti.

IAKO ĆETE NAJVEROVATNIJE SAMO MORATI DA SAČEKATE DA GRČEVI PROĐU SAMI OD SEBE, MOŽDA NIJE LOŠE PROBATI NEKE OD SLEDEĆIH STVARI:

– Naravno, konsultujte se sa svojim pedijatrom da se uverite da plakanje nije povezano sa nekim ozbiljnim medicinskim stanjem koje zahteva lečenje. Takođe ga možete pitati i koji drugi koraci bi mogli da budu korisni.

– Ako dojite, možete da pokušate da eliminišete sledeće namirnice iz svog jelovnika: mlečne proizvode, kofein, lukove, kupus i bilo koje druge namirnice koje mogu da iritiraju bebin stomak.

– Ako bebu hranite mlekom za dohranu, razgovarajte sa Vašim pedijatrom o formuli hidrolizata proteina. Ako nelagodnost kod Vaše bebe izaziva preosetljivost na hranu, grčevi bi trebalo da se smanje u toku nekoliko narednih dana nakon ove promene.

– Nemojte da preterujete sa hranjenjem svoje bebe, jer to može da učini da se oseća nelagodno. Pokušajte da sačekate najmanje dva do dva i po sata od početka jednog hranjenja do početka sledećeg hranjenja.

– Nosite svoju bebu u marami da bi je utešili. Pokreti i dodir tela će je umiriti čak iako nelagodnost ne posustane.

– Ljuljajte je, uključite usisivač u sobi pored ili je smestite negde gde može da čuje mašinu za sušenje veša, fen za kosu ili aparat koji emituje tzv. belu buku (na engleskom white noise). Konstantno ritmično kretanje i umirujući zvukovi mogu da joj pomognu da zaspi. Međutim, nemojte nikada stavljati svoje dete na mašinu za pranje ili sušenje rublja.

– Dajte joj cuclu. Dok neke dojene bebe odbijaju cuclu, nekima će cucla trenutno pružiti olakšanje.

– Polegnite svoju bebu stomakom nadole preko svojih nogu i nežno masirajte njena leđa. Pritisak na stomačić može da pomogne bebi da se uteši.

– Povijte svoju bebu u veliko tanko ćebe tako da se oseća sigurno i toplo.

Kada osećate tenziju ili nervozu, zamolite nekoga od rodbine ili prijatelja da pričuvaju bebu i izađite napolje iz kuće. Dovoljno je samo sat ili dva da Vam pomogne da zadržite pozitivan stav. Bez obzira na to koliko nestrpljivi ili ljuti postanete, bebu nikada ne treba tresti. Jako trešenje bebe može da izazove slepilo, oštećenje mozga ili čak smrt. Recite svom doktoru ako ste depresivni ili imate problema sa kontrolisanjem svojih emocija, kako bi bio u stanju da Vam pomogne na najbolji način.

(Izvor: https://www.healthychildren.org „Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5“, 6th Edition (Copyright 2015 American Academy of Pediatrics).)Utisci mame Ane Mama Aleksandra i beba Darija
Utisci mame Ane
Mama Aleksandra i beba Darija