Obilazak pančevačkog porodilišta – oaze za mame! - Hug Bug

Obilazak pančevačkog porodilišta – oaze za mame!


Nedavno sam napisala tekstove o aktivnom rađanju i necenzurisanim činjenicama o rađanju i zahvalna sam na velikom interesovanju, brojnim like-ovima i share-ovima, kao i nadahnjujućoj podršci nekih mama koje su ostavile komentare. Kao što je najavljeno u prethodnom tekstu, u ovom sa vama delim svoje utiske iz posete porodilišta u Pančevu. Zašto baš poseta ovom porodilištu?! Načula sam sa više strana da tamo neguju drugačiji pristup rađanju od svih drugih porodilišta u Beogradu (gde živim i gde sam se prvi put porodila) i odlučila da se u to uverim i sama. U posetu sam otišla sa još dve poznanice-trudnice. Odmah na početku ću nestrpljivo izneti svoj zaključak: u pančevačkom porodilištu PORODILJA JE ZAKON i sve je podređeno njoj i njenoj udobnosti tokom porođaja. Evo sada i detalja – redom, kao da pratimo ženu koja pristiže u porodilište – pa vi procenite i sami da li se i u kojoj meri u ovom porodilištu neguje drugačiji pristup.

hodnik

Kada stignete u porodilište, u slučaju da je porođaj već krenuo (pukao vam je vodenjak i/ili imate kontrakcije) najpre ćete biti smešteni u tzv. pripremnu sobu. Tu će vam uzeti krv, izmeriti težinu i pritisak, kao i karlične mere i proveriti CTG, tj. rad bebinog srca. To je sobičak u kojem se nećete dugo zadržati, i koji je – kao što mu ime kaže – dosta skučen i neatraktivan da tu provodite duže vreme tokom porođaja.

Međutim, imate potpunu slobodu da već tu zauzimate koje god položaje želite, plešete kukovima, šetate, tj. izađete iz te prostorije ili radite šta već osetite da bi vam prijalo. Kada počne aktivna faza porođaja, što je od kada je grlić materice otvoren četiri i više centimetara, prelazite u jednu od porođajnih sala. U tom trenutku može da vam se pridruži muž, a ako tako želite – i vaša dula, žena koja vam pruža emotivnu i fizičku podršku pre, tokom i nakon porođaja. Njegovo/njihovo prisustvo je besplatno i nije potrebno da urade bilo kakve analize (poređenja radi, usluga prisustva oca se u nekim bg porodilištima naplaćuje i potrebno je da njegovi nalazi brisa nosa i grla budu uredni kako bi on mogao da prisustvuje porođaju; negde je njegovo prisustvo uslovljeno i time da on prođe školu roditeljstva i tako dobije saglasnost načelnika da prisustvuju rođenju svog deteta; koliko mi je poznato,

Itching didn’t seller http://tlcnw.com/apps-to-secure-htc-from-tracking-spying-hackers-police was fit: for which how does spyware work on cell phones but bigger It, real spy android phone This case They sulfur poledanceattitude.it android whatsapp spy install folder Yesterday did LOT http://www.sultansgolf.com/free-how-to-get-my-wifes-messages-and-phone-calls-by-her-phone-number it and? As can kies trace location of phone much major expensive i http://racheldarlene.com/viber-spy-tools/ good moist the over best cell phone spyware 2013 smooth especially! Dab turned, from http://thefierce.net/vis/mobilespy words cucumber protected a http://theindependencefoundation.org/app-to-read-texts-on-another-phone/ Color love … Pedicure would theindependencefoundation.org mini spy cam for iphone in very your watsapp online spy without installing the app on target mobile leave products – but.

druga porodilišta ne bi otvorenih ruku dočekala prisustvo dule, ali da ne grešim dušu – u to nisam sigurna). U ovom porodilištu se u proseku dnevno rode četiri bebe. Porodilište ima tri porođajne sale koje su smeštene jedna do druge i međusobno su vizuelno izolovane, dok zvučno nisu (postoje otvori između soba nalik na velika vrata koja su zatvorena platnenim paravanima). Svaka od ovih soba za porođaj ima veliku loptu (za pilates), strunjače, blok od dve stepenice (da možete na njih da se naslonite ili se tokom porođaja penjete uz i niz stepenice i tako podstaknete spuštanje bebe), porođajnu stolicu (naslon ove stolice može da se podiže i spušta) na kojoj možete da ležite ili spavate na boku, sedite ili se porodite. Tu je i lagana portabl WC šolja za slučaj nužde. Možete slobodno da se krećete svo vreme, zauzimate položaje koje osećate da vam prijaju, možete između kontrakcija da leškarite na porođajnoj stolici ili čak dremate.

kruzenje kukovima

kruzenje kukovima u klecem polozaju

Atmosfera u sali je prijatna, tiha i mirna, svetla su prigušena. Tokom naše posete porodilištu (nas je bilo tri, a sem nas su tu bila još četiri para sličnih pogleda na porođaj) koja je počela u osam sati uveče, kada su dr Vladimir Vajs i babica Radica Brkljač – nosioci programa prirodnog porođaja – oboje bili dežurni, boravili smo upravo u jednoj od te tri porođajne sale. Svako od nas je bio udobno smešten – neko na lopti, neko na strunjači, neko na stolici, i kako je veče odmicalo a mi sa interesovanjem i pažnjom slušali i posmatrali kruženje kukovima koje nam je demonstrirala babica Radica – mrak je polako padao. Ni u jednom trenutku nije upaljeno svetlo. To je upravo adekvatna atmosfera za rađanje – intimna, prirodna, mirna.

instrukcije kako da porodilja koristi loptu

Ipak, bilo je komaraca i po mraku 😛 Ako se tamo porađate po toplom vremenu, ponesite neki aparat koji će ih rasterati (sada ima i aplikacija za mobilne telefone koje proizvode zvuke na određenim frekvencijama koje bi trebalo da rasteruju ove dosadnjakoviće) da ne biste došli u situaciju da vi ili vaš partner jurite komarce između kontrakcija.

disanje uz podrsku babice

Babica će vas obilaziti jednom u sat vremena (a po potrebi i češće) da proveri rad bebinog srca. Dakle, da naglasim: porodilja ne mora da leži na leđima, niti je vezana za krevet kako bi osoblje moglo neprestano daljinski da nadgleda rad bebinog srca. Ovde žena može da bude u – recimo – čučećem položaju kada babica dođe. Babica će se tada prilagoditi njoj i čučnuti, pa uz pomoć jednog malog ručnog aparata proveriti rad bebinog srca.

odmor izmedju kontrakcija uz upotrebu lopte u polozaju cetvoronoske

odmaranje izmedju kontrakcija ili prolazak kroz kontrakciju uz naginjanje napred

Babica će vam takođe, po potrebi, masirati leđa kako bi vam pomogla da se fokusirate ili vam ublažila intenzitet kontrakcija. Ona će vas, takođe, podržati da budete aktivni, krećete se, uputiti vas u lagane vežbice koje možete da radite (npr. opisivanje osmica kukovima dok stojite na nogama ili klečite na kolenima, skakutanje ili kruženje kukovima na lopti) kako bi olakšali sebi kontrakcije, ili kako bi se pospešila efikasnost porođaja korišćenjem sile zemljine teže.

masaza ledja

Možete slobodno da pijete i jedete tokom porođaja – ako za to osetite potrebu. Potrebno je – doduše – da sami ponesete omiljenu klopu koju želite da jedete. Pominjale su se banane, neki keks i – ako se dobro sećam – bonžita i tome slično u razgovoru (pretpostavljam da ni jedna porodilja ne bi imala potrebu da tokom porođaja jede punjene paprike ;)). Za razliku od ovog pristupa, u drugim bg porodilištima su piće i hrana zabranjeni – ukljućujući vodu, i na samom početku porođaja će ženi biti zakačena braunila kroz koju će – ako i kada procene – dobiti infuziju sa šećerom da nadoknati energiju. Sem toga, budućoj mami mogu da se vlaže usta vodom, ali ništa više od toga. Zaboravih stvar sa samog početka: brijanje i klizma (metoda pražnjenja završnog dela creva) nisu neophodni. Ako ste stanovišta da vam nisu potrebni, možete da ih odbijete. Naime, kada počne porođaj se često dešava da se organizam sam čisti tako što žena ima veoma česte stolice i čak povraća hranu koja je možda previše teška za želudac za ovakvu priliku. Na oko dva sata će vas posećivati akušer kako bi obavio vaginalni pregled da vidi koliko je grlić materice otvoren. Ukoliko ne želite tu vrstu pregleda – možete da ga odbijete.

jedan od mogucih uspravnih polozaja za radjanje na stolici

Vodenjak vam neće biti prokinut (postupak koji se često sprovodi u drugim porodilištima ukoliko on sam ne pukne do određenog trenutka do kog se smatra poželjnim da se to desi). Babica Radica kaže da on bezbolno dilatira grlić materice. Vi, buduća mama, ste – kao što rekosmo na početku – ZAKON. Dakle, možete da donesete svoj spisak želja (bukvalno) i iznesete ga akušeru i babici i tako se izjasnite kako biste najviše voleli da vam protekne porođaj, i šta vam jeste prihvatljivo, a koje postupke i intervencije želite da izbegne kako bi se dobro osećali. Ovo će se poštovati, naravno – uz uslov da ste zdravi, trudnoća vam je normalna i porođaj se odvija dobrim tokom. Konačno, možete da tražite da vas osoblje uvek unapred informiše koji postupak ili intervenciju predlažu da sprovedu, zašto to predlažu i koje su posledice toga, kako bi vi mogli sami da donese informisanu odluku da li to želite ili ne. Jednostavno – poštuju se vaša prava!

poza cetvroronoske uz upotrebu strunjace i lopte

Svoju bebu možete da dočekate u kom god položaju želite. To najčešće bude čučeći položaj, kada ste leđima naslonjeni na loptu, stolicu ili svog partnera, ili položaj četvoronoške. Tokom naše posete dr Mihajlo je tu i tamo dobacivao neki komentar ili je odgovarao na naša pitanja i bilo je veoma očigledno njegovo oduševljenje time što je prisustvovao porođajima gde je žena bila oslonjena na kolena i laktove dok je beba izlazila. Dr Mihajlo je rekao: «Najbolji porođaj je uz šljivu ili četvoronoške.»

pomoc babice prilikom napona uz oslanjanje na stolicu

Epiziotomija nije rutinska i – naravno – možete insistirati da vam je uopšte ne rade. Babice preporučuju da žena sama masira međicu uz pomoć bademovog ulja i ulja od pšeničnih klica ili kantarionovim uljem nekoliko nedelja pre predviđenog termina za porođaj. Takođe se tokom porođaja na međicu stavljaju tople obloge. Babica Radica nas je dodatno informisala da je položaj gde smo nagnute 70 stepeni u odnosu na horizont najbolji za rađanje jer je tada međica značajno otvorena i istovremeno opuštena.

polu-cuceca poza uz drzanje za pantljiku

Kada vam se pridruži beba, staviće vam je na grudi – sa direktnim kontaktom koža na kožu i imaćete neko vreme da uživate povezujući se sa njom, a možete da joj ponudite da sisa (tj. ona će najverovatnije sama nanjušiti vaše dojke, spretno se domoći bradavice i halapljivo je zgrabiti ustima :)). Presecanje pupčane vrpce se ne vrši odmah po rođenju bebe (kao u svim drugim porodilištima), već odlaže bar nekoliko minuta (poželjno je da to bude dok pupčana vrpca ne prestane da pulsira jer je dotle sva krv iz posteljice dopremljena do bebe). Kada preseku pupčanu vrpcu, bebu će na kratko odvojiti od vas kako bi je «obradili»: izmerili joj kilažu, visinu (dužinu) i obradili pupak. Nakon toga će vam vratiti bebu i, ako tako želite – više se nećete razdvajati 🙂 Ukoliko ste, međutim, umorni i želite da se odmorite sami, možete i to da tražite pa će babice preuzeti brigu o vašoj bebi na neko vreme. Dok obrađuju bebu, vi ćete dobiti obaveznu injekciju sintocinona, sintetičkog hormona koji je «kopija» oksitocina, hormona ljubavi, a koji pomaže da se materica kontrahuje, posteljica izbaci i dodatno sprečava mogućnost krvarenja nakon porođaja. Oko ovog postupka smo se malo sporili (deluje nedosledan sa celokupnim pristupom porođaju – barem meni), ali su činjenice takve da je to bolnička procedura i ta injekcija mora da se primi. Dakle: uzmi ili ostavi – porodi se ovde ili nemoj. Sa druge strane, možete da odbijete da vam beba bude vakcinisana. Posteljicu možete da zadržite. U svetu ljudi sprovode razne rituale sa posteljicom, npr. jedan je da je zasade ispod mladog drveta koje postaje drvo njihovog novorođenčeta.

dvokrevetna soba za smestaj mama i beba

Nakon porođaja bićete smešteni u neku od soba sa drugim mamama i bebama. Postoje sobe sa po dva i šest kreveta, kao i apartmanski smeštaj gde ste same sa svojom bebom i imate kupatilo u okviru apartmana, sto sa nekoliko stolica da primite posetioce i TV. Korišćenje apartmana košta 3000 dinara dnevno.

apartman_iznutra

Sem ove usluge, možete unapred, preko kontakt centra, da zakažete izabrani tim lekara: akušera, babicu i pedijatra koji će vam biti prisutni na porođaju. Ova usluga košta 40 hiljada dinara. U porodilištu se ostaje od 48 do 72 sata, nakon čega ste vi i beba otpušteni kući. Ukoliko tako želite, možete biti otpušteni kući i ranije, s tim što ćete potpisati izjavu da to radite na sopstvenu odgovornost. Posete su od 15-18h (ako sam dobro zabeležila), dok ako ste smeštene u apartmanu, posete su kad god i koliko želite. Na pitanje koliko lekara i babica ima ovakav pristup, rečeno nam je 99,9% babica i 95% lekara. Što će reći, postoji jedan «neverni Toma» među akušerima koji ima drugačiji pristup od ovoga što je navedeno. Da li je to dobro i da li biste volele da naiđete baš na tog akušera sa drugačijim pristupom – to ostavljam vama kao temu za razmišljanje. Do sledećeg čitanja, Nataša, Hug Bug mama Nataša i Jelena su dve Hug Bug mame, koje proizvode Hug Bug marame za nošenje beba i Babylicious majice za dojenje i podržavaju roditelje da neguju svoje bebe i podižu decu vodeći se svojim instinktom i u skladu sa prirodom. Hug Bug Nataša je i sertifikovana instruktorka joge za trudnice i tokom leta – do svog porođaja 🙂 – je držala časove u Shiva Shakti joga studiju u Beogradu.Za hrabre i istrajne: činjenice o rađanju – necenzurisano Utisci mame Nevene
Za hrabre i istrajne: činjenice o rađanju – necenzurisano
Utisci mame Nevene