Nošenje bebe okrenute unapred: da ili ne? - Hug Bug

Nošenje bebe okrenute unapred: da ili ne?


Bebe stare između tri i četiri meseca počinju da uočavaju kontraste i razaznaju boje što im omogućava da lakše prepoznaju predmete, i pokazuju veliko interesovanje da istražuju svet oko sebe. Tada neke bebe negoduju ako ih okrete ka sebi. Pošto stekne novu veštinu da okicama prati sve oko sebe, zašto bi vaš radoznali bistrooki zamotuljak želeo stalno da proučava tkanje na vašoj pamučnoj majici kada može da posmatra svet, okrenut od vas? Roditelji su prirodno skloni da u ovakvim situacijama svoje bebe nose tako da budu okrenute ka spolja.

Međutim… postoje izvesne zabrinutosti u vezi sa nošenjem beba okrenutih unapred: kukovi i kičma bebe, čiji prirodni razvoj je najvažniji za prohodavanje, kao i kičma onoga ko nosi bebu.

Kukovi

Da li ste ikada primetili da su nogice vaše bebe zgrčene, kao kod žabe, kada je podignete? To joj pomaže da se skupi u vašim rukama i da je lako držite. Ako beba gleda napred, ovaj prirodni položaj nogu je promenjen. Kako ne može da se odupre nogicama o telo kako bi stekla stabilnost, bebine noge su ispravljene i vise. Dugotrajno nošenje u ovom položaju ne podržava pravilan razvoj bebinih kukova.


Preuzeto sa: http://storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm

Kičma

U vezi sa kičmom, setite se dve joga poze koja je nazvane po vašoj bebi: dečija poza ili bebi poza (child pose). U ovoj pozi, i bebe i jogii uživaju u opuštenom „C“ obliku svoje kičme. Prirodna C-krivina kičme vaše bebe se polako preobražava u duplo S koje će joj uskoro biti potrebno za hodanje. Pedijatri se brinu da su leđa bebe koja u nosiljci gleda unapred neprirodno ispravljena ili čak izvijena.

  

Preuzeto sa (po redosledu prikaza):
http://www.costaricayoga.org/yoga-the-childs-pose
https://samjpierce.wordpress.com/
https://www.carrymeaway.com/learncenter/baby-carriers-and-healthy-hips-busting-some-myths/

Vaša kičma

Kada je beba okrenuta unapred i nogice joj vise, pomerena je i tačka najvećeg opterećenja vaše kičme i da biste se održali u uspravnom položaju potrebno je da ulažete veći napor. Vaša donja leđa trpe mnogo veće opterećenje nego kada je vaša beba okrenuta prema vama. Dodatno, kada je beba nošena unapred, između njenih nogu se nalaze samo dva sloja marame, dok je treći raširen preko njenog stomaka. Kada je beba okrenuta ka vama, ispod njene guze i preko njenih leđa su raširena tri sloja marame koja joj daju čvrstu i stabilnu potporu. S obzirom da su između nogu bebe nošene unapred samo dva sloja tkanine, ona joj ne mogu pružiti dovoljno jaku potporu, te težina bebe dodatno rasteže maramu i beba počinje da tone. Ovo dodatno opterećuje kičmu onoga ko bebu nosi, i javlja se potreba da se marama dodatno zategne što umanjuje udobnost i za bebu i za onoga ko je nosi.

Da li moja beba ikad može gledati unapred kada je nosim?

Može! Ako imate malog istraživača koja/koji ne želi ništa da propusti, preporučujemo položaj na boku. U ovom položaju beba ima veliku slobodu pokreta i može posmatrati stvari ispred, kao i iza sebe potpuno nesputano.