Kako su dve mame sprečile svoj poslovni fijasko - Hug Bug

Kako su dve mame sprečile svoj poslovni fijaskoMi smo Jelena i Nataša, dve mame.

Upoznale smo se na jogi za trudnice. Najpre se porodila Jelena, a dve nedelje kasnije i ja. Obe prvi put mame, u slično vreme smo se susretale sa raznoraznim “čarima” roditeljstva: dojenjem i onim što uz njega ide, ragade, sor, izmuzavanje, previše mleka – curi na sve strane, premalo mleka – imam li ga dovoljno(?!), temenjača, grčevi, spavanje “na rate”, izbijanje zubića, temperatura, sline & pumpica, osip, zelena stolica/retka stolica, pade mi sa kreveta(!)… pa smo jedna drugoj bile podrška i rame za plakanje. Jedna pravnica, a druga inženjerka, inspirisane našim klincima, ubrzo smo postale i poslovne partnerke. Spajanjem naša dva poslovna sveta nastala je, sasvim neočekivano, Hug Bug marama za nošenje beba, naš preduzetnički poduhvat – posao “sa strane”.

Jelena i Vule Natasa i Bubica

Ono “Hug”, što na engleskom znači “zagrljaj”, je otuda što dok nosite bebu u marami izgledate kao da se grlite, a ono “Bug” jer Natašina ćerka ima nadimak Bubica. Naš logo je tako trebalo da ima jednu bubicu.

Birajući koja je najbolja bubica za logo na samom početku smo se susrele sa najvećim izazovom našeg partnerstva. Jedna je bila picajzla neviđenih razmera upoređujući rumenilo na obrazima i srdačnost osmeha 10 ponuđenih bubica, rastežući živce dizajnera koji je sve to radio “za dž” do krajnjih granica, kao i strpljenje druge, koja uz sav napor jedva da je primećivala razlike između pomenutih deset bubica i bila u fazonu: nebitno je, idemo dalje!

logo predog 4 by Hug Bug ujka Vuk

logo predlog za bubicu

logo predlog 6 by Hug Bug tetka Misha

logo predlog 5 by Hug Bug kumica Tea

logo predlog 3

logo predlog 2

logo predlog 1

final Hug Bug logo

No, nekako – pretekosmo.

Te razlike koje su odmah došle do izražaja su ono što nas održava zajedno i čini uspešnim još od 2009. godine od kada poslujemo. Imamo kompatibilna znanja i veštine, čak nam se i bioritmovi međusobno dopunjuju, pa tako kada se jedna “smori” – druga je “u zoni”. Na sve te razlike, imamo slične vrednosti. Sve u svemu: dobitna kombinacija!

na kosutnjaku zajedno                porasli Bubica i Vule

U te slične vrednosti spada i odnos svake od nas prema našim korisnicima. Tu smo spontano nudile temeljnu podršku onima koji bi nam se javili da se raspituju o proizvodu, kao i onima koji su imali neke poteškoće da savladaju veštinu vezivanja marame, smeštanja bebe u nju, ili su prosto i same (mame) želele podršku srodne majčinske duše, rame za plakanje – savete u vezi sa dojenjem, prevazilaženjem grčeva i slično. Razne moderne business knjige i poslovni kursevi bi rekli da nudimo: edukativan i prosvetljujući presales (ne brinite, nećete razmaziti svoju bebu ako je nosite) i brižan i posvećen aftercare (dve bebe su međusobno različite, oslonite se na svoj instinkt i uvažite potrebe svoje bebe).

U odnos sa korisnicima spada i to da mogu da vrate maramu sa greškom. Na primer, na tkanini od pet metara koliko je marama dugačka bi bila rupica, ili bi se desilo da se opara neki deo poruba marame jer ivica nije fino obrađena. Ovo se zaista retko dešavalo, te smo za svo ovo vreme imale manje od 1% reklamacija. Sve do jedne smo uvažile. Naravno.

sa martom na ringispilu              Marta i Mateja

Nedavno smo išle u nabavku materijala za marame. Uvek se oduševimo kada natrčimo na neku novu nijansu ili dezenirani materijal. Ovog puta smo našle materijal koji ima izgled kao teksas platno – tj. farmerke. Raspametile smo se! Čak smo se “ložile” da to može da bude marama sa dva lica – svetlim i tamnim teksasom (pa da mame mogu da je nose i ovako i onako okrenutu i tako osvežavaju svoju odevnu kombinaciju), da bude nešto ekstra u našoj ponudi. Prvi put na Balkanu i tako to 😉

No, zaboravismo da napomenemo našoj krojačici za tu genijalnu ideju, tako da smo ubrzo dobile sašivene “obične” marame sa jednim licem. Kratko smo razmatrale ideju da vratimo marame na prepravku da ipak od njih napravimo “prvi put na Balkanu” marame sa dva lica, ali smo odustale, i pustile ih u prodaju.

Prodaja teksas marama je dobro krenula. Tu i tamo pao je i neki “lajk” na facebook-u kada bi ih ljubitelji naše stranice videli.

Jednog dana je jedan od Hug Bug tata, odsutno – pored barem pet marama raznih boja koje koristimo godinama za prvo, pa za drugo dete – dohvatio novu, neraspakovanu teksas maramu. Vezao je i otišao po klince u vrtić – da u njoj ponese mlađe dete. Marama se momentalno rasparala, a taj tata koji nije obratio pažnju na mamina uputstva – popio kritiku. Zaokupljena ljutnjom što je nepotrebno raspakovao nekorišćenu maramu, mama nije obratila dovoljno pažnje na njegovu informaciju o pucanju konaca. Mučenik je, osećajući grižu savesti, čak ponudio da odnese maramu na popravku do naše šnajderke u Arilju 🙂

Aca i Vule

Onda se javlja jedna prijateljica koja ima teksas maramu – dete joj nekako brzo “tone” u njoj. Verovatno je previše labavo vezala maramu – konstatujemo, i dajemo upute da je čvršće veže.

Ubrzo, stiže primedba jedne mame: “popucao mi je konac istog trenutka kada sam stavila bebu u maramu”. Ovde nam se već pali crvena lampica…

“Šaljemo ti novu po kuriru, ti nam tu pošalji nazad (uglavnom se ne “vi”-kamo sa korisnicima jer smo sličnih godina i želimo da sa njima uspostavimo neposredan, prijateljski odnos i da znaju da slobodno mogu da nam se obrate ako imaju neku dilemu) po istom kuriru, mi snosimo troškove dostave nove i vraćanja stare marame.”, naravno.

Posle par dana, opet. Ista mama, isti problem – teksas marama. Ovo je već “blam”, neprijatna situacija. Kada spojimo sve delove slagalice – postaje jasno da nešto nije u redu sa celom serijom teksas marama! Ovog puta toj mami nudimo da izabere maramu u bilo kojoj drugoj boji za koje pouzdano znamo da su kvalitetne i besplatnu dostavu i vraćanje. Ta mama nam se ljubazno zahvaljuje, ali i odustaje. Vraćamo joj novac za kupljenu maramu i poklanjamo majicu za dojenje u nadi da će to da ublaži dvostruko gorko iskustvo koje je imala sa nama. Zemljo, otvori se :/

majice za dojenje

Iako identičnog sastava kao tkanine marama u svim drugim bojama (kako smo razumele kada smo ga kupovale, vidi P.S.), teksas platno se daleko više rasteže. Tako, kada mama smesti bebu u maramu, tkanina se rastegne, a konac koji nije rastegljiv ne može da isprati toliko naprezanje, pa puca. Sa druge strane, i sa popucalim koncem, beba može da se nosi neko vreme u marami, međutim, zbog tolike rastegljivosti, pod težinom deteta, ona se polako isteže, tako da posle oko pola sata dete poprilično potone, i počne da visi. Time se udobnost, praktičnost, šetnja i nošenje u marami završavaju.

Kada smo se “sabrale”, odlučile smo da povučemo teksas marame iz prodaje, ali i da kontaktiramo sve koji su kupili teksas maramu da ih pitamo kakvo je njihovo iskustvo, te da im – ako su im popucali konci i marama se previše rasteže – ponudimo besplatnu zamenu za maramu u drugoj boji po njihovom izboru. Veoma nam je stalo da sačuvamo poverenje korisnika, svoj ugled i pomognemo da im Hug Bug zaista bude od koristi. Preporuka prijatelja, pored svih vidova oglašavanja koje koristimo, ubedljivo je najčešći način kako ljudi saznaju za nas.

dojenje u marami                     nasa dva brenda

Jedna po jedna, mama se odazivala i prihvatala našu ponudu za zamenu marame potvrđujući da je imala identično iskustvo sa teksas Hug Bug-om. Nažalost, sem te jedne mame koja nam je svojom otvorenošću i preduzimljivšću ukazala na ozbiljan propust, sve ostale su pripisivale problem sebi i svojoj bebi: “mora da ja nisam dobro vezala maramu”, i “izgleda je moja beba (iako stara četiri meseca, a marama se koristi dok dete ne prohoda i duže) preteška”, pa konac puca.

Ovih dana šaljemo i poslednju zamensku maramu i uskoro će početi da pristižu utisci ovih mama o Hug Bug-u u drugim, ne-teksas, bojama. Sigurne smo da će uvideti razliku, biti zadovoljne i često je koristiti.

Toj jednoj mami kažemo jasno i glasno: HVALA! što si progovorila iako ti je verovatno bilo neprijatno, hvala što si nas protresla i probudila, pa smo se pokrenule na akciju i obratile drugim mamama. Hvala što si nam pomogla da izbegnemo poslovni fijasko!

Jelena i Marta Natasa i Mateja

Iz ovoga smo uvidele koliko mame ćute. Ćute o svojim utiscima, potrebama, smatraju da je problem u njima, iako je sa njima sve u redu. Mame su veoma važne svojoj deci, svom partneru, porodici, na poslu, u društvu. Da bi bile potreban oslonac, najpre moraju da se brinu o svojim potrebama i sebi samima. Zato, pozivamo sve mame i žene da budu blage i pune razumevanja (i!) prema sebi, da osluškuju svoje biće, svoju intuiciju i budu iskrene i otvorene da kažu ako im nešto smeta, ako se nečega plaše, ako su preopterećene i da jasno zatraže pomoć. Počnimo tako što ćemo već sada zamoliti nekoga da nam skuva kafu – umesto da to mi same uradimo za sebe i sve prisutne po automatizmu. I popijmo je natenane, uz neku lepu muziku u pozadini, iako nas verovatno čeka gomila posla. A nastavimo tako što ćemo tražiti adekvatnu podršku kada smo najosetljivije i kada nam je podrška najpotrebnija.

Mame su ogromna pokretačka sila koja ima moć da transformiše društvo na bolje! Upotrebimo je, pustimo glas. Važne smo.

P.S. O tome kako smo nas dve mame pustile glas i uložile reklamaciju dobavljaču materijala od kojih šijemo Hug Bug marame, i kako je to proteklo – više u našem narednom članku. Nastaviće se…

Nataša, Bubicina i Matejina mama

 

Nataša i Jelena su dve mame, koje proizvode Hug Bug marame za nošenje beba i Babylicious majice za dojenje i podržavaju roditelje da neguju svoje bebe i podižu decu vodeći se svojim instinktom i u skladu sa prirodom. Hug Bug mama Nataša je i sertifikovana instruktorka joge za trudnice.Dula, pratilja porodilje otvorenog srca Matija uživa u hugbug-u kod mame i tate
Dula, pratilja porodilje otvorenog srca
Matija uživa u hugbug-u kod mame i tate