Sigurnost - Hug Bug

Sigurnost


Najčešća pitanja koja nam mame postavljaju u vezi sa Hug Bug maramom tiču se bezbednosti nošenja i pravilnog razvoja bebe u zavisnosti od položaja u marami.

Nas dve mame smo u ovaj posao ušle vođenje srcem i intuicijom, ali nam je od samog početka upravo bezbednost deteta i pravilan razvoj bio na prvom mestu. Zbog toga se kontinuirano edukujemo, pratimo preporuke pedijatara, i prilagođavamo uputstva za nošenje bebe u Hug Bug marami aktuelnim saznanjima, iskustvima i preporukama medicinske struke, kao i uglednih organizacija koja se bave nošenjem beba i dece: Babywearing International i Die Trageschule Dresden.

Pre nego što počnete sa korišćenjem Hug Bug marame molimo vas da odvojite desetak minuta i pročitate uputstva za korišćenje i mere predostrožnosti.

Osnovna predostrožnost vezana za Hug Bug maramu sastoji se u vođenju računa o tome kako je marama vezana i kako je beba smeštena u maramu. Vi ste konačno odgovorni za sigurnost bebe dok je nosite u marami. Zato, pažljivo pratite uputstva o vezivanju marame i smeštanju bebe u nju.

Hug Bug je proizvod napravljen od dugačkog parčeta tkanine, bez kopči, dugmića i drugih delova koji bi mogli da se polome ili pokvare. Da biste vi i vaša beba potpuno uživali uz vaš Hug Bug postarajte se da dobro i čvrsto vežete maramu prateći uputstva i važne savete o sigurnosti.

Pre vezivanja, pregledajte maramu i uverite se da nema fizičkih oštećenja, jer pocepana marama ne može bezbedno da se koristi. I, ne brinite, marama se neće pocepati sama od sebe od nošenja, redovnog pranja ili slično – ali se može desiti da je negde „zakačite“ pri nošenju, a da to ne primetite odmah. Materijal je dovoljnog kvaliteta da u njemu nosite bar jednu bebu u toku prve godine.

Zbog rastegljivosti materijala, vodite računa da vam materijal bude uz telo kada vezujete maramu. Materijal je dovoljno rastegljiv da beba stane u maramu. Nije potrebno da ostavljate dodatni „prostor“. Možda će biti potrebno da nekoliko puta vežete maramu i smestite bebu u nju dok ne shvatite koliko čvrsto treba da je vežete za maksimalnu udobnost vas i vaše bebe.

Marama treba da je vezana tako da je uz telo,
ali ne i da vas steže
Marama na mami Jeleni (levo) nije dobro vezana,
dok je na mami Nataši (desno) vezana dobro

Preporučujemo da u početku vezujete Hug Bug i smeštate bebu u nju ispred većeg ogledala, kako biste je dobro i simetrično namestili.


Dok savladavate kako da vežete maramu toplo preporučujemo da je vezujete ispred velikog ogledala kako biste je pravilno i simetrično namestili

Uvek podržite bebu rukama dok nameštate maramu i nemojte je pustiti sve dok ne budete sigurni da je Hug Bug dobro namešten i da je beba sigurna u njemu. Obuhvatite bebu rukom kad god smatrate da je to potrebno za dodatnu sigurnost.

Postarajte se da vaša beba bude sita i naspavana kada je prvi put budete smeštali u Hug Bug. Ako primetite da joj nešto ne prija, izvadite je iz marame i probajte ponovo kasnije.

„X“, koje se formira na vašim grudima služi da drži bebu dok je nosite. Vodite računa da je beba sigurno smeštena u njemu i da podržava njeno telo (leđa, guza i natkolenice).

beba se najpre smešta u „X“ koje marama formira na vašim grudimanovorođena beba smeštena u „X“starija beba smeštena u „X“

Vaša beba treba uvek da je u marami postavljena tako da možete da je poljubite u vrh glavice bez naprezanja.

beba postavljena u marami tako da možete
da je poljubite u vrh glavice
školski dobro nameštena beba u marami:
taman za mamin poljubac

Ukoliko beba „tone“ u marami, marama nije dovoljno čvrsto vezana. Ukoliko je beba previše nisko postavljena u marami, njeno disanje može biti otežano.

na ovoj fotografiji je beba previse nisko postavljena u marami (prilikom fotografisanja je korišćena lutka)na ovoj fotografiji je bebina glava skroz prekrivena maramom i njeno disanje je otežano (prilikom fotografisanja je korišćena lutka)ako je marama dovoljno čvrsto vezana, osećaćete da je beba bezbedna čak i kada je ne pridržavate kao na slici

Ukoliko osećate da je potrebno da pridržavate bebu dok je u marami – zategnite maramu dodatno. Ako osetite da vam beba „tone” u marami dok se krećete – takođe je dodatno zategnite. Kroz vreme, kako vam beba bude rasla, pod povećanom bebinom težinom će se marama više istezati jer sadrži elastin. Pratite svoj osećaj prilikom vezivanja marame kako vam beba raste.


ako je marama dovoljno čvrsto vezana, ruke mogu da vam budu slobodne za razne zabavne aktivnosti 😉

Kada beba zaspi u Hug Bug marami trebalo bi joj glava i vrat budu ispod dela marame koji ide preko jednog od vaših ramena (kao na fotografiji).


Dok spava, teme bebine glave treba da je pokriveno,
dok disajni putevi treba da su slobodni

Kada dojite bebu u Hug Bug marami, vodite računa da između vas i bebe ima dovoljno prostora. Postarajte se da joj vaša dojka ne pritiska nosić. Za više detalja pogledati ovde.


u Hug Bug-u možete dojiti bebu,
postarajte se da joj je nosić slobodan da neometano diše

Ukoliko svoju novorođenu bebu nosite tako da su joj nogice pokrivene, u jednom trenutku – kako raste – beba će početi da negoduje tako što ispravlja nogice ili slično. Tada je nosite tako da su joj nogice otkrivene.

pokrivene nogice novorođene bebe


u sredini je novorođena beba sa otkrivenim nogicama, a sa strane su veće bebe u pozi “Volim te, svete!” na boku (levo) i “Grlim te!” (desno)

U položajima gde je beba okrenuta ka vama, ona zauzima takozvani “duboki sed”. Ovaj položaj je anatomski idealan za bebinu kičmu i kukove. Beba koju okrene ka sebi i privučete je u zagrljaj automatski povlači svoje noge ka sebi i rotira karlicu prema osobi koja je nosi formirajući rašireni čučanj (tzv. “M” položaj ili položaj žabice), te ih ne treba posebno nameštati.

Hug Bug marama je napravljena od mekane tkanine nežne na dodir koja savršeno podržava prirodan položaj bebinih nogu (položaj „žabice“ ili „M“ položaj), kao i zakrivljenje leđa u obliku latiničnog slova „C“.

prirodan položaj nogu novorođene bebe je kao kod „žabice“ i zakrivljenje kičme je u obliku latiničnog slova „C“M položaj nogica je prirodan za male bebe


zakrivljenje kičme kod beba je u obliku latiničnog slova „C“

Da biste maksimalno iskoristili prednosti Hug Bug marame postarajte se da maksimalno raširite tkaninu prilikom smeštanja bebe u maramu za vašu i bebinu udobnost. Kod starijih beba tkanina se obavezno razvlači od kolena do kolena.

marama raširena kod beba starijih od tri meseca od kolena do kolena za adekvatnu potporuM položaj nogica kod starije bebe gde je marama raširena od kolena do kolena

Bebe stare između tri i četiri meseca počinju da razaznaju boje i pokazuju veliko interesovanje da istražuju svet oko sebe. Tada neke bebe negoduju kada su okrenute prema vama i možda dođete u iskušenje da bebu nosite okrenutu unapred.

NE preporučuje se nošenje beba okrenutih unapred iz više razloga: bebine noge vise, a bebini kukovi i kičma nemaju podršku, veće je opterećenje na vašu kičmu i više ćete se izvijati u pokušaju da ostanete uspravni, pravi se veći pritisak na prepone bebe (nezgodno za dečake), može doći do prevelike stimulacije bebe od spoljašnjih nadražaja, nema podrške za bebin vrat i glavicu i tako dalje. Više o nošenju unapred možete pročitati ovde.

Kada vaša beba malo poraste i želi više da istražuje svet oko sebe, sačekajte da napuni 5+ meseci kako biste mogli da je smestite u položaj sa strane, tj. na vašem boku.


poza „Volim te, svete!“, na boku za sve male radoznalce koji žele sve da vide!

Kada je potrebno da dohvatite nešto sa poda, radije čučnite umesto da se savijete, i obavezno pridržavajte bebu. Uvek se savijajte u kolenima. To će sprečiti bolove u vašoj kičmi.

Oblačite se u skladu sa vremenskim prilikama. Leti i vi i beba treba da ste lagano obučeni (beba u marami može da bude samo u pelenama). Zimi oblačite i sebe i bebu u slojevima. Pogledajte jednu od mogućnosti za nošenje u marami po hladnom vremenu: Pazite na sve ono što je bebi na dohvat ruke; starije bebe vas mogu iznenaditi svojom hitrošću: lako im je da izvuku ruke i dohvate neki oštar predmet, otrovne materije i slično.

Hug Bug marama je napravljena da vam pomogne u nošenju bebe i ne bi trebalo da se koristi u druge svrhe, npr. marama nije zamena za sedište za automobil. Sve što ne biste radili u trudnoći, nemojte raditi ni dok nosite bebu u marami. Aktivnosti koje zahtevaju sigurnosnu opremu (planinarenje, skijanje, vožnja bicikla, klizanje, vožnja rolera), čišćenje jakim hemikalijama, kuvanje hrane i slično ne treba da se obavljaju dok je beba u marami.

Na internetu možete pronaći bezbroj načina za vezivanje marame i još toliko načina na koji možete nositi bebu u njoj. Mi vam preporučujemo samo ono što smo i same isprobale, i ujedno ažuriramo uputstva aktuelnim saznanjima, iskustvima i preporukama medicinske struke, kao i već navedenih uglednih organizacija koja se bave nošenjem beba i dece. Konačno, vi i vaša beba ćete izabrati šta vam – od ponudjenog i preporučenog – najviše odgovara.

Možda vam se neka od ovih napomena učine preterano detaljnim ili nepotrebnim, ali mi smatramo da prodaja proizvoda namenjenih bebama nosi sa sobom dodatnu odgovornost i ne želimo da naš propust da napomenemo neki od tih detalja pokvari uživanje koje vi i vaše bubice i bubići možete osetiti sa Hug Bug-om.

Pored ovih mera predostrožnosti, najljubaznije vas podsećamo da je za sigurnost vaše bebe najvažnije da upotrebite zdrav razum i vaše dobro rasuđivanje. Ako se u bilo kom trenutku osetite nesigurnim, skinite Hug Bug, proverite šta nije u redu i pokušajte ponovo.

Dve mame nisu odgovorne za bilo kakvu posledicu koja nastane usled neadekvatne upotrebe Hug Bug marame.


beba levo na slici ima razvijenu kontrolu glave i nogice mogu da joj se rašire u pozi „Grlim te!“,
dok je na desnoj strani usnula novorođena beba u pozi „Dobrodošla, bebo!“ i teme glave joj je pokriveno