Često postavljana pitanja - Hug Bug

Često postavljana pitanja


 

 • Da li je ova nosiljka povučena sa našeg tržišta zbog nesigurnosti?

 

Ne. Sa našeg tržišta, a i sa tržišta nekih drugih zemalja početkom 2010. godine su povučene nosiljke Sling Rajder američkog proizvođača Infantino. Kao što možete videti u ovom tekstu na roditeljskom portalu Bebac te nosiljke izgledaju i nose se potpuno drugačije nego Hug Bug.

Ako pažljivo sledite uputstva za vezivanje marame, nošenje bebe Hug Bug-u i sigurnost, nemate razloga za brigu. Posebno, uvek vodite računa da je beba u smeštena u maramu tako da između vas i nje ima dovoljno prostora i da joj je nosić slobodan za disanje. Zato vas uvek savetujemo da posvetite desetak minuta čitanju uputstava, iako znamo da koliko ste nestrpljivi da ispobate svoju novu maramu.

Povratak na vrh strane

 

 • Moja beba ima 3 meseca i želi da je nosimo okrenutu unapred. U uputstvima za upotrebu vi ne preporučujete da se tako nosi. Koja su vaša lična iskustva u vezi sa nošenjem unapred, i da li imate neki savet u vezi sa tim?

 

Ne preporučuje se nošenje beba okrenutih unapred iz više razloga: bebine noge vise, a bebini kukovi i kičma nemaju podršku. Veće je opterećenje na Vašu kičmu i više ćete se izvijati u pokušaju da ostanete uspravni. Pravi se veći pritisak na prepone bebe (nezgodno za dečake). Može doći do prevelike stimulacije bebe od spoljnih nadražaja, nema podrške za bebin vrat i glavicu i tako dalje.

U položajima gde je beba okrenuta ka Vama, ona zauzima takozvani “duboki sed”. Ovaj položaj je anatomski idealan za bebinu kičmu i kukove. Beba okrenuta ka Vama automatski povlači svoje noge ka sebi i rotira karlicu prema osobi koja je nosi formirajući rašireni čučanj (tzv. “M” položaj, položaj jahača ili položaj žabice). Dakle, nožice treba da zauzmu položaj u obliku slova “M”, a kičma oblik slova “C”, za šta nema prostora ukoliko je beba okrenuta od Vas. Pri nošenju ka napred ne postoji potpora “od kolena do kolena”, već samo “od kuka do kuka”, čime težina pada na kukove i beba nije u idealnom položaju.

Beba okrenuta unapred je direktno izložena spoljnim nadražajima, te nema mogućnost da se začas ušuška ili sakrije, pa ju je ponekad teže umiriti i uspavati.

Bebe stare izmedju tri i četiri meseca počinju da razaznaju boje, i pokazuju veliko interesovanje da istražuju svet oko sebe. Tada neke bebe negoduju ako ih okrete ka sebi i žele da budu nošene unapred. U tom slučaju, ako imate malog istraživača koja/koji ne želi ništa da propusti, preporučujemo položaj na boku. U ovom položaju beba ima veliku slobodu pokreta i može posmatrati stvari ispred, kao i iza sebe potpuno nesputano.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li je Hug Bug marama isto što i sling?

 

Sling je generički naziv koji se koristi za parče tkanine koje se koristi za nošenje bebe ili deteta. Postoje različiti slingovi sa alkama (tzv. ring sling), „torbica“; (pouch) itd. Hug Bug marama spada u vrstu sling nosiljke koja se na engleskom zove wrap ili u bukvalnom prevodu na srpski zamotuljak, jer je beba u njoj zamotana ili obmotana tkaninom. Slingovi se razlikuju u načinu vezivanja (kroz alke, vezivanje u čvor, posebnim kopčama i sl.), načinu nošenja bebe u njoj (sa strane, napred, na leđima i sl.). Isprobavajući različite materijale i različite načine nošenja, mi smo pronašle wrap (zamotuljak) i zaljubile se u njegovu jednostavnost i udobnost toliko da smo odlučile da tu radost podelimo sa drugim mamama i bebama. Čak i prerano rođene bebe mogu da se nose u Hug Bug-u. Štaviše, u mnogim zemljama upravo lekari preporučuju nošenje prevremeno rođenih beba na ovakav način.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li uz Hug Bug dolaze uputstva za upotrebu marame?

 

Da, uz Hug Bug dolazi detaljno štampano uputstvo za upotrebu marame. Uputstvo sadrži sledeće: kako da vežete Hug Bug, kako da smestite bebu u Hug Bug u različite položaje u zavisnosti od toga koliko je stara (poze za novorođene bebe: „Kolevka“ i „Dobrodošla, bebo!“, poza „Grlim te!“ za bebe starije od 3 meseca i poza „Volim te, svete!“ za bebe starije od 9 meseci), kao i korisne savete.

Ovo uputstvo možete i da skinete kao pdf fajl (10MB) sa našeg sajta ovde.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li je moja beba suviše mala za Hug Bug?

 

Ne. Zapravo, nijedna beba nije suviše mala za nošenje u Hug Bug marami.

Na donjoj fotografiji je Marta stara 4 dana koju mama Jelena iznosi iz porodilišta u Hug Bug-u.

 izlazak_iz_porodilista

Štaviše, mnoge bebe (čak i one starije) se u marami osećaju upravo kao u maminom stomaku ušuškane, sigurne i blizu mame. I sami pokušajte da uporedite taj položaj sa ležanjem u kolicima, gde je beba sama i daleko od mame i tate.

Materijal od koga je Hug Bug marama napravljena omogućava da ona savršeno odgovara bebi bilo koje veličine i ne može da nažulja ili povredi bebu.

Naravno, prilagodićete položaj u kome nosite bebu njenom uzrastu. Postoje položaji koji su upravo namenjeni novorođenčadi, u kojima je beba postavljena uspravno ili kao da leži u kolevci.

Pogledajte Hug Bug uputstva, a posebno položaje „Dobrodošla, bebo“ – za novorođene bebe sa pokrivenim nogicama i „Dobrodošla, bebo!“ – za novorođene bebe sa otkrivenim nogicama.

Čak i prerano rođene bebe mogu da se nose u Hug Bug-u. Štaviše, u mnogim zemljama upravo lekari preporučuju nošenje prevremeno rođenih beba na ovakav način.

Povratak na vrh strane

 

 • Do kog uzrasta bebe mogu da se nose u Hug Bug marami?

 

Hug Bug maramu preporučujemo pre svega za bebe u toku prve godine života ili do otprilike 13kg težine. To ne znači da materijal ne bi izdržao veću težinu, već da će nakon toga čak i nošenje u marami verovatno opteretiti vašu kičmu. Ipak, potrebno je da sami procenite imajući u vidu i vašu bebu i vas do kada ćete koristiti Hug Bug maramu.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li se Hug Bug može prati u mašini za veš? Da li treba da se pegla?

 

Vašu Hug Bug maramu možete prati u mašini na 30 stepeni, kao što perete, na primer, majice ili trenerke. Ako pažljivo prostrete maramu, tako da ne bude izgužvana, nije potrebno da je peglate. Preporučujemo da operete Hug Bug pre prvog nošenja.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li se u Hug Bug-u mogu nositi blizanci?

 

Da. Za novorođene blizance to neće predstavljati problem. Međutim, zbog težine ne preporučujemo da to činite nakon što bebe napune 2 ili 3 meseca.

Zbog raspoloživog prostora, preporučujemo da blizance nosite u uspravnom položaju, tako što će svaka beba biti ispod delova marame koji idu preko Vaših ramena. Naravno, vodite računa da je marama ispravno i sigurno postavljena i sami procenite koliko je bebama tako udobno i bezbedno. Pridržite ih rukama za dodatnu sigurnost.

Kada bebe porastu, svaku bi trebalo nositi posebno u Hug Bug-u ili na drugi način.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li je nošenje bebe u Hug Bug-u dobro za njene kukove i kičmu?

 

U mnogim nosiljkama za bebe napravljenim od čvršćih materijala, kada bebine noge vise iz nosiljke, postoji prevelik pritisak na kičmu. Zbog toga neki lekari ne preporučuju nošenje beba na takav način, posebno ne duže od par sati.

Kod nošenja bebe okrenute prema vama u Hug Bug-u nema tačaka pritiska na bebu i njene noge, kukovi i kičma su podržani. Zbog toga nema ni vremenskog ograničenja za nošenje bebe okrenute prema vama u marami.

Još jednom napominjemo da je za ispravnu podršku kičme ili kukova važno da izaberete položaj za nošenje koji odgovara uzrastu i stepenu razvoja Vaše bebe, odnosno da vodite računa da marama podržava bebin vrat kada spava (videti tekstove Nošenje bebe okrenute unapred: da ili ne? i Sigurnost).

Sami ćete proceniti kada je Vaša beba spremna da se nosi u određenom položaju.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li će me od nošenja Hug Bug-a boleti leđa?

 

Pored toga što pruža potporu za bebinu glavu i vrat, kičmu i karlicu, kada je pravilno nameštena, Hug Bug marama pruža podršku i Vašoj kičmi. Bebina težina je ravnomerno raspoređena, pa i posle dužeg nošenja, kičma neće trpeti.

Naravno, kako Vaša beba postane teža, pri dužem nošenju ćete verovatno osetiti umor ili glad, kao i kada bi nekoliko sati na leđima nosili ranac težak petnaestak kilograma.

Povratak na vrh strane

 

 • Od kog materijala je napravljen Hug Bug?

 

Hug Bug marama je napravljena od materijala koji sadrži 95% pamuka i 5% likre. Ovaj sastav marami daje baš onoliko rastegljivosti koliko je potrebno da udobno smestite Vašu bebu. Takođe, ovaj materijal se nakon određenog perioda nošenja neće deformisati kako se često dešava sa pamučnim tkaninama. Materijal je mekan, udoban za Vas i nežan za Vašu bebu.

Na tržištu ćete pronaći i marame (eng. wrap) i od drugih materijala sa većim ili manjim procentom pamuka, manje ili više rastegljive. Materijal od koga je napravljen Hug Bug smo odabrale nakon pažljivog testiranja nekoliko materijala i nekoliko marama. Odabrale smo ga zato što:

je daleko lakši za smeštanje bebe u maramu (posebno važno za malo smotanije mamice i tatice kao što je Jelena :))

ne morate da procenjujete koliko mesta je potrebno da ostavite za Vašu bebu pri vezivanju marame kao kod materijala koji se manje rastežu

zgodnije stoji i izgleda na Vama kada izvadite bebu iz nje dok sedite u kafiću, vozite automobil i sl. Kada smo probale marame od manje rastegljivih materala, morale smo da ostaljamo prostor za smeštanje bebe, pa bi nam se marame kada bebe nisu u njima „srozavale“; i često završavale na sredinama naših butina otežavajuši normalno hodanje.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li je Hug Bug prošao kontrolu kvaliteta?

 

Pošto pravimo proizvod za bebe, vodimo računa o njegovom kvalitetu.

Materijal od koga je napravljen Hug Bug je prošao proceduru kontrole kvaliteta, koju su obavili CIS Institut i Textilinspekt d.o.o.

Svaka marama je pažljivo iskrojena, sašivena i detaljno pregledana pre nego što je upakovana. Krojenje i šivenje marama koordinira još jedna iskusna mama, korisnica Hug Bug-a 🙂 , a šije se u radionici čija su primarna delatnost proizvodi za bebe.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li ću razmaziti moju bebu ako je budem nosila u Hug Bug-u?

 

Ne. Upravo suprotno. Bebe koje su nošene na ovaj način se osećaju sigurnim i voljenim. Postoje istraživanja koja pokazuju da ove bebe ranije postaju nezavisne. Dodatno, mame i tate koji nose svoje bebe na ovaj način su bolje povezani sa svojom bebom (bonding), i lakše razumeju njihove potrebe. Zato adekvatno reaguju kada se za to ukaže potreba i bolje se i kompetentnije osećaju u ulozi roditelja. Više o ovome možete naći u članku Nošenje beba: da ili ne? objavljenom na sajtu b92.

Povratak na vrh strane

 

 • Koje su dimenzije Hug Bug-a?

 

Hug Bug je dugačak 4,5m. Na sredini je širok 50cm, a pri krajevima se sužava radi lakšeg vezivanja.

Povratak na vrh strane

 

 • Moj suprug je dosta viši od mene. Da li ćemo oboje moći da koristimo isti Hug Bug?

 

Da. Hug Bug je dugačak 5 metara i mogu ga nositi skoro sve odrasle osobe. Ako Vam se čini da nema dovoljno materijala, sigurno je i da zavežete maramu na leđima. Ako imate dovoljno materijala, vežite maramu napred ili sa strane.

Povratak na vrh strane

 

 • Kako da nosim Hug Bug zimi?

 

Ako imate jaknu ili kaput koji su dovoljno veliki, bebu možete nositi ispod u garderobi koja je topla koliko i ona koju vi nosite ispod jakne. Tako ćete se zajedno grejati, a bebi će biti potrebna samo kapica jer će joj glavica, ili deo glavice viriti iz marame. Ako nameravate da dojite napolju, može Vam koristiti i neki veći šal da vam vrat i deo grudi ne bi bili izloženi hladnoći. Drugi način je da Hug Bug nosite preko jakne ili kaputa. Tada bebu morate obući u deblju odeću jaknu ili npr. skafander.

Kada dojite bebu u Hug Bug marami molimo Vas da povedete računa o tome da beba ima dovoljno prostora i vazduha (više o tome u delu o sigurnosti).

Povratak na vrh strane

 

 • Kako da nosim bebu u marami kada su velike vrućine?

 

Nema razloga da ne koristite prednosti Hug Buga i leti. Naravno, nije preporučljivo izlaziti po najvećim vrućinama, u sred dana, već je bolje ujutru ili kasnije popodne. I beba i onaj ko je nosi treba da budu lagano obučeni – bebi je dovoljan bodić, a ako je baš vruće može da bude i samo u pelenici. Hug Bug je od prirodnog materijala pa ne podstiče dodatno zagrevanje.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li moram da odvežem maramu kada želim da dojim bebu?

 

Ne. Zahvaljujući materijalu, u Hug Bug-u ima dovoljno mesta da postavite svoju bebu u položaj za dojenje i pokrijete njeno telo i Vaše grudi, a da Vam ne bude previše tesno niti da se osećate čudno.

Svi znamo koliko beba može biti nestrpljiva kada želi da sisa i teško joj je objasniti da treba samo malo da sačeka da se mama pripremi za dojenje 🙂

Pogledajte na ovoj stranici uputstva kako da bebu smestite u položaj za dojenje.

Povratak na vrh strane

 

 • Da li će materijal od koga je napravljen Hug Bug biti previše debeo za nošenje leti?

 

Ne, mada će Vam sigurno biti nešto toplije nego bez marame, a tu je toplina bebinog tela. Zbog toga nemojte previše oblačiti bebu kada je leti nosite u marami. U najtoplijim danima, dovoljna je samo pelena ili vrlo tanak bodi ili majičica.

Povratak na vrh strane

 

 • Moja beba kao da „tone“ kada hodam? Da li je Hug Bug ispravno zavezan?

 

Uvek imajte u vidu da je Hug Bug rastegljiv i da nije potrebno ostavljati dodatni prostor da bi se beba stavila u maramu. Maramu dobro vežite. Ne bi trebalo da bude naborana ili zgužvana, niti da je bilo koji deo labav ili da visi na Vama.

Testirajte to pre nego što stavite bebu u maramu. Povucite materijal od sebe. Trebalo bi odmah da se pripije nazad uz Vas.

Ipak, nemojte preterivati. Marama ne bi trebalo da je toliko zategnuta da osećate neudobnost ili pritisak na bilo kom delu tela.

Kada maramu pravilno vežete, beba će biti na Vašim grudima i to će biti najudobnije i za Vas i za bebu. Još jedan način da to postignete jeste da „X“ na Vašim grudima u koji stavljate bebu bude što više na Vašim grudima negde iznad mesta na kome Vam se spajaju rebra (grudne kosti). Što je više „X“ na Vašim grudima, i beba će biti više pozicionirana.

Kada stavite bebu u maramu ona bi trebalo da bude na visini na kojoj možete da je poljubite u vrh glave na jedan poljubac daleko od Vas 🙂

Takođe, neke mame vezuju čvor marame ispod bebine guze, što je dodatno podržava u ispravnom položaju.

Povratak na vrh strane

 

 • Pomalo sam smotana. Da li će mi biti komplikovano da vežem Hug Bug?

 

To je problem koji je imala i jedna od nas nećemo reći koja 🙂

Nosiljke za bebe mogu biti veoma komplikovane za postavljanje. Na slici ili snimku sve izgleda vrlo jednostavno, ali kada u nosiljku treba da smestitee Vašu bebu, zakopčate ovo dugme, zategnete onaj kaiš, stvari se brzo zakomplikuju, a beba oseća Vašu nesigurnost i ne želi da sarađuje.

Sa Hug Bug-om i sličnim maramama, stvari su jednostavne koliko god mogu da budu. Postoji jedan način vezivanja kojim ćete brzo ovladati i nakon toga je sve lako možete staviti bebu u više položaja.

Isprobajte maramu par puta ispred ogledala bez bebe i sa njom pre nego što izadete napolje.

I, videćete, ako ste ikad bezuspešno pokušavali sa drugim nosiljkama, Hug Bug će Vas obradovati. Želećete stalno da ga nosite.

Povratak na vrh strane

 

 • Kako je Hug Bug zapakovan?

 

Zbog lakšeg i bezbednijeg transporta, Hug Bug marame za sada pakujemo u posebne PVC torbice. Svesne smo da to nije najbolji izbor i intenzivno tragamo za boljim rešenjem. Jedna PVC kesa se u prirodi raspada 400 godina. Zbog toga vas molimo da torbicu u kojoj vam je isporučena Hug Bug marama ne bacate. Umesto toga, možete je, na primer, koristiti za odlaganje važnih papira, računa i sl. Ako ipak želite da je se rešite, molimo vas da je date na recikliranje ili, ako vam to predstavlja problem – pošaljite je nama, mi ćemo se postarati za to.

Dodatno, Hug Bug marama je zapakovana u torbici sa učkurom koja je od istog materijala kao sama marama.

Hug Bug vam stiže uz knjižicu sa uputstvima za upotrebu, vizit karte Jelene i Nataše i flyer. Evo i slike.

upakovan_hug_bugPovratak na vrh strane

 

 • Kako mogu da kupim Hug Bug?

 

Hug Bug maramu možete naručiti putem prodavnice na našem veb-sajtu. Izuzetno, ukoliko nemate pristup internetu, Hug Bug možete poručiti telefonom (slanjem sms-a, da bismo izbegle mogućnost slovne greške kada nešto zapisujemo na papir dok nam se diktira) na brojeve telefona 069/484-284-5 (Jelena, 069-hug bug j) ili 069/484-284-6 (Nataša, 069/hug bug n).

Naše pakete šaljemo dva puta nedeljno, i to: ponedeljkom i četvrtkom za sve porudžbine koje su stigle prethodnog dana do 22h.

Paketi se dostavljaju narednog dana, preko kurirske službe Bex, odnosno u utorak, i u petak.

U slučaju praznika (Nova godina, Božić, Uskrs, 1. maj i slično) paketi će biti dostavljeni prvog radnog dana kurirske službe nakon praznika.

Pakete u inostranstvo šaljemo jednom nedeljno, SREDOM, a očekivano vreme dostave je oko 10 dana nakon slanja.

 

Povratak na vrh strane